Telephone: +36-1-780-2725
Address: 2142 Nagytarcsa, Neumann János út 1/a/8
Golyósorsó egyengető

A gép paraméterei

Névleges egyengető erő: 15 t
Maximális munkahenger sebesség: 1,9 cm/s
Maximális hidraulikanyomás: 130 bar
Minimális hidraulikanyomás: 30 bar
Névleges áramfelvétel:16
A
Maximális áramfelvétel:6 A
Maximálisan betáplálható golyósorsó átmérő: 50 mm
Maximálisan betáplálható golyósorsó hossz: 6 m
Differenciális egyengetési tűrés: (1 méteren) 0,1 mm
A gép önsúlya: 1,5 t
golyósorsó egyengető3
A gép vázszerkezete 80×80 mm-es hegesztett zártszelvényből készült. Befoglaló méretek:

Szélesség: 5000 mm Mélység: 800 mm Magasság: 1800 mm

 

A gép működése

A gép működésének általános bemutatása

IMG_20160224_125914

                Az orsóegyengető célgép egy operátort igénylő kézi működtetésű gép. A rugós alátámasztásos kocsikra ráfektetett golyósorsókat lehet egyengetni a nyomófejjel, amit egy hidraulikus munkahenger mozgat. A dolgozó a háromállású nyomókar fel-le nyomásával mozgatja a munkahengert, miközben a tapintós mérőórával méri a munkadarab kihajlását.

A munkadarabot az 5 méteres szánon mozgatva az operátor végigpásztázza a tapintós órával. Ahol a legnagyobb differenciális eltérést lehet tapasztalni, ott a munkahenger óvatos lenyomásával kiegyengeti az orsót.A folyamat addig tart, amíg az orsót végigpásztázva mindenütt tízed mm alatti dinamikus ütés mérhető. A gép százados mérési felbontása elegendő a munka elvégzéséhez, de az egyengetés minősége az operátor felelőssége.

A gép használata

A motor beindítása után a munkahenger már mozgatható. Az operátor ekkor elhelyezi a munkadarabot a szánon található két kocsin. Ha szükséges, akkor beállítja a két kocsi közti távolságot.

IMG_20160225_090001

Mindkét kocsin egy rugós tag található. A rugó felfelé feszíti az üléket. Az ülék felső végállapotát a képen, a jobb oldalon látható menetes szár határolja. A rugó keménységét a bal oldali marokcsavarral lehet beállítani.

Érdemes ezt úgy beállítani, hogy a munkadarab önsúlya még éppen ne nyomja a felső végállapotnál lejjebb az üléket. Tehát a jobb oldali menetes szárnak fent legyen nekifeszülve az. A felső végállapotot pedig úgy érdemes beállítani, hogy az asztalon található két puhapofához még éppen ne érjen hozzá a munkadarab.Így lehet elérni, hogy a pofák ne módosítsák a mérőórával történő mérést, ugyanakkor, ha a munkahenger lenyomja a golyósorsót egyengetés céljából, akkor ne a szánon és a kocsikon érvényesüljön a 15 tonnás nyomóerő.

Lenyomott állapotban a rugók engedik az üléket lesüllyedni, hogy az egyengetés közben az asztalon található robosztus alátámasztásokon feküdjön fel a darab.

IMG_20160224_130018

A mérés a képen található mérőórával történik. Az óra 100-ad mm pontosságú. A skálája forgatható. Így a munkadarab forgatása közben az egyik végállapotot nullának beállítva könnyedén megállapíthatjuk a dinamikus ütés értékét a munkahenger adott keresztmetszetében.

IMG_20160224_130043

                A hidraulika szivattyú oldalán található imbuszos csavarral a hidraulika nyomás maximuma beállítható. Befelé tekerve nő a nyomás, kifelé tekerve csökken.

IMG_20160224_125936

                A háromállású karral mozgatható a munkahenger. Lefelé nyomva lemegy, felfelé húzva felmegy. A szelep proporcionális, tehát a lenyomás mértéke a munkahenger sebességét állítja. Apró lenyomásra egészen lassú mozgás is elérhető. A kart elengedve az középre ugrik és a munkahenger abban a pillanatban az adott pontban megáll. Vészhelyzet esetében tehát a munkahenger mozdulatlan marad.

                IMG_20160225_090032

                A manométerrel ellenőrizhető a hidraulika nyomás. A nyomás csak akkor érvényesül a körben, ha a munkahengert lefelé járatják és arra ellenerő is hat. Tehát a golyósorsót a munkahengerrel lefelé nyomva lehet látni az aktuális nyomást.